h1

Focus op Hispanics

juni 27, 2008


Barack Obama en John McCain gaan beide hun best doen om de Hispanic kiezers voor zich te winnen. De groep Hispanics die stemgerechtigd is bestaat inmiddels uit 9.2 miljoen kiezers: nooit eerder was hun aantal zo groot.

De Hispanics kunnen de doorslag geven in belangrijkse staten zoals New Mexico, Florida en Colorado. Deze staten zijn zogeheten ‘swing states’: dit houdt in dat bij verkiezingen de winnende partij altijd maar een kleine meerderheid heeft, en de staat geen lange traditie heeft als zijnde Republikeins of Democratisch. Deze staten zijn dan ook extra belangrijk in de verkiezingen.
Zowel Obama als McCain zullen zaterdag hun opwachtig maken bij het jaarlijkse congres van de National Association of Latino Elected and Appointed Officials (NALEO), die de 5500 Hispanic ambtenaren én de Hispanic kiezers representeert.

McCain heeft zijn overwinning in de primaries al te danken aan deze belangrijke groep: in Florida stemde 54% van de Hispanics op hem, wat hem een cruciale overwinning opleverde. Om de stemmen te verzekeren zal McCain zijn steun voor immigratiehervormingen moeten bevestigen en moeten beloven de oorlog in Irak beeindigen. Hispanic kiezers willen eerst maatregelen in de VS zelf zien op het gebied van onderwijs en infrastructuur, en er niet alleen maar over horen met betrekking tot Irak.
Wat betreft de hervormingen staat McCain sterk: hij stelde al eens een legalisatie-proces voor in het Congres, maar dit strandde in de Senaat.

Ex-presidentskandidaat van de Democraten en gouverneur van New Mexico, Bill Richardson, denkt dat Obama nog een moeilijke taak te wachten staat: “You can’t underestimate John McCain with Hispanics. He’s got a good record on immigration.” Hij raadt Obama dan ook aan om zich te focussen op de vier belangrijkste staten met Hispanic kiezers, New Mexico, Colorado, Nevada en Florida. Zo zou een eventueel verlies van Ohio of Pennsylvania kunnen worden opgevangen.

In de voorverkiezingen was Hillary Clinton zeer geliefd bij de Hispanics. En hoewel de meeste van hen op Obama zullen stemmen, hebben sommigen het er nog wel moeilijk mee: Clinton was hun ‘hero’ . Kenners verwachten echter dat als Obama zich wat meer zal richten op Hispanics en hij hoge posities in zijn staf voor hen reserveert, het wel goed moet komen. Obama maakte al een begin door Patti Solis Doyle, dochter van Mexicaanse immigranten en een kopstuk uit de campagne van Hillary Clinton, te benoemen tot chief of staff van de nog nader te bepalen vice-president. (SE)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s