h1

‘Het Wilde Westen’ nu ook officieel door uitspraak Supreme Court

juni 27, 2008

Het hoogste gerechtshof van de Verenigde Staten, de Supreme Court, heeft donderdag in een baanbrekende uitspraak het recht bevestigd voor Amerikanen om ten allen tijde een geladen pistool in huis te mogen hebben voor zelfverdediging. Hiermee komt een einde aan de strengste wapenwet van de VS, namelijk die van het District of Columbia, waar handguns verboden waren.
De uitspraak bevestigt een omstreden interpretatie van het Tweede Amendement van de Amerikaanse grondwet, namelijk het recht van individuen op het hebben en dragen van wapens.
De zaak was aangespannen door Dick Anthony Heller, een beveiligingsbeambte die voor zijn werk een wapen draagt. Hij kreeg echter geen vergunning om het wapen mee naar huis te nemen. Heller was uitgekozen om deel te nemen aan de rechtszaak door het Cato Institute. Deze organisatie koos 6 mensen om een zaak aan te spannen tegen de overheid om zo de interpretatie van het Tweede Amendement te testen, maar alleen Hellers zaak bracht het tot de Supreme Court. Alle 6 deelnemers waren mensen zonder strafblad, voorbeeldige burgers, om zo aan te tonen dat niet alleen criminelen baat hebben bij een versoepelde wapenwet.
Het was echter geen gemakkelijke beslissing: Heller werd in het gelijk gesteld met een meerderheid van 5 tegen 4. Chief Justice John Roberts gaf Heller gelijk.
Presidentskandidaten John McCain en Barack Obama waren allebei positief over de uitspraak. McCain noemde het “a landmark victory for Second Amendment freedom in the United States” die “ended forever the specious argument that the Second Amendment did not confer an individual right to keep and bear arms. Obama hield zich iets meer op de vlakte, maar wees wederom op het belang van individuele rechten en zei dat de beslissing eindelijk duidelijkheid brengt voor zowel de lokale als de nationale overheden.
Ook de huidige president George W. Bush juichte de beslissing toe: As a longstanding advocate of the rights of gun owners in America, I applaud the Supreme Court’s historic decision today confirming what has always been clear in the Constitution: the Second Amendment protects an individual right to keep and bear firearms.”
Experts verwachten echter dat er maar weinig zal veranderen: er zijn nog genoeg andere maatregelen om te voorkomen dat het wapenbezit explosief zal stijgen, zoals een verbod op wapens voor mentaal gehandicapten en criminelen en in overheidsgebouwen en scholen. Wel zijn wetten in steden als Chicago en San Francisco, die zeer veel overeenkomst vertonen met die in District of Columbia, nu ook in gevaar. Ook deze zullen door de uitspraak vrijwel zeker moeten worden herzien.(SE)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s